Nasi Putih (Basmathi), Dalca, Sambal dan Ayam Goreng; Time:11.30 am - 1.30 pm, Setiap Hari Bekerja; Mulai:11/7/2011
Telah kembali mulai 17/10/2011 dan akan menemui anda di kebanyakan bandar utama.

Saturday, August 13, 2011

Mudah Tetapi Sukar...

1. At first, we started with RM 10,000 but the donation is RM 1,000. That is why we started RM 1,000 so the donation is RM 100. So everybody can start with RM 100, then get the RM 1,000 loan. Donate back the RM 1,000 then get RM 10,000 loan.

2. Kalau tak boleh bayar, derma lagi, boleh pinjam lagi! nak cari 4 org yg nak pinjam juga tu tak susah sebab kalau dia kaki tak bayar, so yg 4 org yg dia bawa dulu pun kaki tak bayar juga! So bila lulus loan, tolak la outstanding installment... Kalau 4 bulan for RM 1,000 loan will be deducted RM 100, kalau tak pandai datang sendiri bila tak boleh bayar, deduct lagi RM 100 upah org yg pergi bagi nasihat, so nett for the second loan of 1k tu is RM 800 sahaja la...

3. So now the total loan dah jadi RM 2,000. Monthly installment is RM 50. Boleh maintain installment RM 25 but pay back period is 80 month la!

4. Kalau tak boleh bayar, derma lagi dan pinjam lagi dan seterusnya! Esok2 bila things dah ok, bila dah boleh nak pegi haji misalnya... Hutang kasi settle semua dulu la. Kalau tak sempat bayar habis, dah mati, hutang kira settle la. Yg penting ada niat nak bayar!

5. Apa pun, siapa pun nak kata apa pun tentang program ini, itu hak mereka. Tapi jgn sampai susahkan org lain. Seperti yang pernah saya tulis dulu "Pun begitu, rupanya masih ramai yang tidak faham tentang konsep pinjaman tanpa faedah ini atau ...sememangnya mereka cuba untuk menipu dan mengambil kesempatan dari program ini. Seperti yang pernah saya katakan dulu, mereka menyangka mereka boleh menipu sedangkan tiada orang lain yang ditipu melainkan diri sendiri!... http://kerjaya-muslim.blogspot.com/2011/03/alhamdulillah.html

6. This is not a pyramid scheme, this is a program to help the people. if we cannot do something good, we help those who do good. not to critisized or judge people just because we cannot do anything good, so that other people are at par...!

7. Konsep asas Pinjaman Tanpa Faedah Pertubuhan Amal Kita Kinta Perak ini adalah seperti berikut:

a. Pertubuhan Amal Kita Kinta Perak ini sebenarnya mengutip derma untuk membantu menyediakan kemudahan dan memberi bantuan kepada pesakit-pesakit buah pinggang bagi mendapatkan rawatan hemodialisis.

b. Sekarang ni, orang ramai, kalau nak derma RM 10 pun susah. Soalannya, "Apa yang saya dapat?".

c. Jadi kita buat program Bantuan Pinjaman Kewangan ini untuk menggalakkan orang ramai menderma.

d. Bila seseorang itu menderma, dan mengajak orang lain menderma juga, apabila cukup syarat, pertubuhan akan beri orang itu pinjam dulu sebahagian dari kutipan derma tersebut.

e. Bayaran balik pinjaman ialah 40 bulan. Derma RM 100 boleh pinjam RM 1,000 bila cukup syarat.

f. Bila dapat pinjam RM 1,000, Derma pula RM 1,000 tu, boleh pinjam RM 10,000 bila cukup syarat.

g. Dengan kata lain, derma yg dikutip itu sebenarnya dua kali digunakan, 1. bagi org pinjam tanpa faedah, 2. bantu pesakit buah pinggang dapatkan rawatan hemodialisis.

8. Perkara yang baik memang sukar...

9. Pun begitu, kita tidak boleh kecewa dengan mereka yang kebanyakannya mula berfikiran jahat akibat perbuatan jahat orang yang sebelumnya. Tidak ada lagi kebaikan melainkan apabila sesuatu datang kepada mereka pasti dengan tipu muslihat. Istiqamah merupakan jalan yang terbaik. Insya-Allah, akan terbuka juga pintu hati mereka untuk kembali bantu membantu dalam kerja kebaikan.

10. Apabila semua orang menjadi baik maka tiada lagi kejahatan atau sekurang-kurangnya orang-orang yang baik akan berhimpun bersama-sama orang yang baik juga maka kebaikan jugalah yang akan kita perolehi. Amin...!

"Kamu sekali-kali tidak sampai kepada kebajikan (yang sempurna), sebelum kamu menafkahkan sebahagian harta yang kamu cintai. Dan apa saja yang kamu nafkahkan, maka sesungguhnya Allah mengetahuinya." Ali 'Imran 3:92... http://kerjaya-muslim.blogspot.com/2011/05/perkara-yang-baik.htmlNo comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.