Nasi Putih (Basmathi), Dalca, Sambal dan Ayam Goreng; Time:11.30 am - 1.30 pm, Setiap Hari Bekerja; Mulai:11/7/2011
Telah kembali mulai 17/10/2011 dan akan menemui anda di kebanyakan bandar utama.

Saturday, August 27, 2011

Pahala yang Berpanjangan...

Daripada Abu Hurairah, Rasulullah ada bersabda, bermaksud: “Apabila seorang mati, putuslah amalannya kecuali tiga perkara, (iaitu): Sedekah jariah, ilmu yang memberi faedah kepada orang lain atau anak yang salih yang berdoa untuknya.” (Riwayat Muslim dan lain-lain termasuk Imam Ahmad. Mustika Hadis 3:312)

Dalam hadis ini tiga amalan yang dapat membantu seseorang pada hari akhirat kelak iaitu sedekah yang pahalanya berterusan, ilmu baik yang diajarkan dan juga doa anak yang salih.

Melalui program Bantuan Pinjaman Tanpa Faedah PAKKP, dua dari tiga perkara tersebut dapat kita laksanakan. Pertama, sumbangan untuk tabung pinjaman adalah sebenarnya derma untuk mengadakan pusat hemodialisis percuma. Kedua, ilmu yang diajar kepada 4 orang lain yang memerlukan pinjaman tanpa faedah ini juga sebenarnya merupakan ilmu yang memberi faedah kepada orang lain secara berterusan.

Oleh kerana untuk mengadakan anak yang soleh bukanlah satu kerja yang mudah untuk dicapai, maka marilah kita menumpukan usaha untuk memenuhi dua amalan yang boleh kita lakukan sekarang iaitu sedekah yang pahalanya berterusan dan ilmu baik yang diajarkan... Insya-Allah.

Dalam program Bantuan Pinjaman Tanpa Faedah PAKKP juga sebenarnya kalau pun tak perlu pinjaman ini untuk diri sendiri, boleh juga menderma atau sedekah untuk orang lain supaya mereka layak meminjam, atau dapatkan pinjaman untuk diri sendiri. Bila dapat pinjam, bila ada orang hendak pinjam dengan kita, kita beri dia duit yang kita pinjam tu. Bukkankah bagus kalau begitu...

"Tak payah lah nak berlagak kita tak perlu itu dan ini, sebenarnya kita saling memerlukan...!"

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.